Kılıç Ali:"Hayatına kast edilmemesi için icabında canımızı bile fedaya azmetmiş olduğumuz Atatürk hepimizin gözleri önünde, güpegündüz hayata veda edip gidiyor, herkes ellerini kavuşturmuş acz içinde bekliyor! Aman Ya Rabbi !"
Hasan Rıza Soyak, bir ara Kılıç Aliye baktı:" Kılıç bak, bir tarih göçüyor." dedi.Saat tam 9'u 5 geçiyordu.O anda masmavi gözleri son kez açıldı, başını sertçe sağa çevirdi. Ata, son nefesini vermişti.
Hastalığı ve Hastalığın Seyri
İştahsızlık, halsizlik, kaşıntı ve burun kanamaları hastalığına dair semptomlar olarak kabul edildiğinde, karaciğer rahatsızlığı geçirdiği kesindir. Fakat günümüzde ne tür bir karaciğer hastalığı olduğu tartışılmaktadır. Ağırlıklı görüş siroz olduğudur.
Ata'nın ilk şikayetleri 1937'de başladıysa da sağlığı 1938'de hızla kötüleşti.
Atatürk, Yalova'da kaşıntı için kür tedavisi görürken, kaplıca doktoru Nihat Reşat Belger 22 Şubat 1938'de siroz teşhisi koydu. Atatürk'ün doktor heyeti alkol ve sigarayı bırakmasını ve katı bir perhize girmesini istemiş, ardından Fransa'dan getirtilen Prof. Dr. Noel Fissenger kahve yasağıyla beraber aynı tedaviyi uygulamıştır. Bu tedaviler esasen işe de yarıyor, Ata kendini toparlıyordu. Fakat ...
Hatay'ın Anavatan'a katılışını hızlandırmak için, Mustafa Kemal 26 Mayıs'da Ankara'dan ayrıldı. Bu özverili girişimden sonra TSK Hatay'ı fiilen zapt etmiş olsa da, aynı zamanda bu uzun yolculuk Atatürk'ün sağlını düzelmeyecek derecede bozdu. Artık karnında su toplanmaya başlamıştı. 6 Eylül'de karnından 6 litre su çekildi. Hastalık amansızca ilerliyor, karnı durmadan tekrar tekrar su topluyordu. Hatalığının ağırlığına 16 Ekim'e kadar taşıyabildi. Bu tarihte 5 günlük ilk komasına girdi. 21 Ekim'de uyandıysa da artık büsbütün çökmüş, günde 23 saat yatak istirahatine tabii tutulmuştu.
8 Kasım'da son kez komaya girdi. Bu koma hali 10 Kasım, saat 9:05 e kadar devam etti.
Siroz
Karaciğer Fonksiyonlarının kaybıyla sonuçlanan, fibroz dokusunun düzelmez bir şekilde sertleşmesidir.
Türkiye'de sirozun en yaygın nedenleri hepatit enfeksiyonları ve yoğun alkol kullanımıdır.
Belirtileri: Karaciğerde kaşıntı ve ağrı, mide bulantısı nefes darlığı terleme, kalı idrar, burun kanaması ve bayılma krizleri.
Cenazesi ve Vasiyeti
Atatürk vasiyetini 5 Eylül 1938'de hazırladı. Bütün mal varlığını CHP'ye bıraktı. Kız kardeşine bir miktar para ve Çankaya'da ikamet hakkı verdi. İsmet İnönü'nün çocuklarına eğitimleri için bir miktar para ayırdı. Ayrıca TDK ve TTK'ya bazı gelirler bıraktı.
Atatürk'ün cenazesi 16 Kasımda halkın ziyareti için Dolmabahçe Sarayı'nın salonunda katafalka yerleştirildi. 19 Kasım'da cenaze namazı kılındı ve Yavuz Zırhlısı ile İzmit'e, 20 Kasım'da devlet töreniyle Ankara'ya götürüldü. TBMM önünde tekrar katafalka yerleştirilen naaşı, halkın son kez ziyaretinden sonra 21 Kasım'da Etnografya Müzesine defnedildi.
Kurucumuz, Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı ve şükranla anıyoruz. Mekanı cennet olsun.
Komplo Teorileri
En meşhur komplo teorisi Atatürk'ü Masonların zehirlediğidir.
Bu iddianın temeli 1935 de Mason localarının kapatılarak mal varlığına el konulması ve de Atatürk'ün doktorlarından Mim Kemal Öke'nin daha sonra Hür ve Kabul Ediliş Mason Locasında Büyük Üstat seçilmesidir.
Doktorları
Prof. Neşet Ömer İrdalp
Prof. Dr. Noel Fissenger
Prof. Dr. Akil Muhter Özden
Dr. Mim Kemal Öke
Dr. Kamil Berke
Dr. İhsan Özkaya
Dr. Nihat Yaşar Belger
Kronolojik Sıralama
10 Kasım m.kemal Atatürk vefat etti. Ulusal yas ilan edildi.
11 Kasım İsmet İnönü oy birliği ile Cumhurbaşkanı seçildi.
16 Kasım Atatürk'ün Naaşı Dolmabahçe Sarayın'da katafalka konuldu.
19 Kasım Dolmabahçe Sarayın'da cenaze namazı kılındı.
Yavuz Zırhlısı ile İzmit'e götürüldü.
Ankara'ya doğru yola çıkarıldı.
20 Kasım Ankara'da karşılandı.
Naaşı Ankara'da katafalka konuldu.
21 Kasım Cenaze töreni düzenlendi.
Etnografya Müzesi'ne konuldu.
10 Kasım 1953 Anıtkabir'e defnedildi.
Yorumlar